Nee, tarwe wordt geen beleggerslieveling – Toch dachten de New York Times, De Tijd en wij dat het kan omslaan – Foodlog

Begin maart knalden de tarwekoersen omhoog. Niet alleen de oorlog in Oekraïne is daar mogelijk de oorzaak van geweest. Steeds meer niet-professionele beleggers doen via een zogeheten ETF mee op grondstoffenmarkten. Dat kan de koers sterk beïnvloeden. Niet iedereen gelooft in de kracht van de ‘gewone’ man op de tarwemarkt.

Maandag 7 maart schoot het maartcontract voor tarwe op de CME (ook wel bekend als CBoT) omhoog tot $523,69 per ton. Omgerekend €480,35. Omzet was er niet want de termijnmarkt bereikte direct zijn handelslimiet voor de dag, waarna het handelen werd bevroren. De Matif kent zo’n ‘handrem’ niet en noteerde deze dag een koers van €422,50 per ton voor het maartcontract. Een absoluut record. Daags erna zakte de koers met €27,50 per ton terug.


Het duurde een week voor er weer kon worden gehandeld op de CBoT in tarwe. In de vijf dagen daarvoor werd steeds de handelslimiet bereikt voor die dag. Bovendien: niemand was bereid om contracten te verkopen voor de prijs die lager lag dan het limiet van die dag.

Private investeerders
Mogelijk dat het handelen van private investeerders een belangrijke reden is waarom de Amerikaanse beurs zo omhoog schoot. Dat stellen journalisten van The New York Times in een achtergrondartikel. Handelen in (agrarische) grondstoffen was lang specialistenwerk voor mensen die zelf met beide benen in deze sector stonden. Met de komst van ETF’s, oftewel Exchange Trade Funds, is dat veranderd.

Het slechte nieuws rond de agrarische exportmogelijkheden van Oekraïne is al in de markt verwerkt. Landen proberen nu rond te rekenen hoe ze het wegvallen van deze tarwe kunnen compenseren

Een ETF lijkt een klein beetje op een beleggingsfonds, maar werkt net anders. Waar een beleggingsfonds tracht – onder leiding van een manager – een rendement te behalen dat hoger ligt dan de beurs, doet het ETF niets anders dan de primaire markt (bijvoorbeeld tarwe) te schaduwen. De resultaten ervan liggen daarmee nooit hoger dan de primaire markt, maar ook nooit lager. Dat maakt ze een veilige optie voor beleggers. Nog belangrijker, de kosten van zo’n ETF liggen zeer laag waardoor het laagdrempelig instappen is.

Volgt tarwe Gamestop?
Een broedplek voor zelfbenoemde beursgoeroes is het Amerikaanse Reddit-forum. Deze soms ongeleide projectielen kunnen een koers soms volledig opblazen zonder gefundeerde reden. De koers van Gamestop is daar een voorbeeld van. De koers van deze gamewinkel steeg met 1.700% toen de beursgang werd gehypet door Reddit-deelnemers. Insiders in de granenwereld vrezen voor soortgelijke praktijken bij tarwe.

Vlak na de Russische inval in Oekraïne ontstond op het Reddit-forum interesse in de koers van het Teucrium Wheat Fund. Een ETF dat handelt in tarwe op de CBoT. Via de NYSE kunnen private handelaren (ook wel retail investors) deelnemen aan het ETF en zo tarwe indirect manipuleren. Teucrium zag zelf begin maart plots fors meer interesse in hun fonds. Door een aanpassing in de regelgeving kan het nu onbeperkt aandelen uitschrijven.

Recordhoeveelheid verhandeld
Wat de invloed is van particulieren, is lang niet iedereen het over eens. Duidelijk is wel de grote interesse. Teucrium zette op één dag (4 maart) een volume van 27 miljoen contracten om, waar dat normaal 300.000 tot 500.000 is. Goed voor een handelswaarde van $183 miljoen. Het oude record stond op $35 miljoen op één dag.

Teucrium denkt zelf dat het wel losloopt met de inmenging van particulieren in de grondstoffenmarkt. Van alle meicontracten die door de CME werden omgezet op 4 maart, werd ‘slechts’ 3% door hun verhandeld. Dat zegt Jake Hanly, operationeel directeur van Teucrium, tegen de New York Times. De CME wilde niet ingaan op vragen hierover van de journalisten. Ook Andrey Sizov, een bekende internationale graananalist, denkt niet dat de impact groot is geweest op het opstuwen van de tarwekoers. Hij ziet speculatieve investeerders als hedgefondsen ook meer inzetten op grondstoffen als tarwe. Sommigen van deze fondsen gokten erop dat er geen oorlog hing komen. Toen dat wel gebeurde, moesten ze nieuwe contracten kopen om verliezen in te perken.

Nieuws al in koers verwerkt
Sizov verwacht niet opnieuw vuurwerk te zien op de tarwemarkt zoals begin maart ontstak. “Het slechte nieuws rond de agrarische exportmogelijkheden van Oekraïne is al in de markt verwerkt. Landen proberen nu rond te rekenen hoe ze het wegvallen van deze tarwe kunnen compenseren.”

Naast Teucrium is er ook tenminste één ETF dat handelt in tarwe op de Matif. De Euronext grondstoffenmarkt in Parijs heeft zoals gezegd geen instrument waarmee de handel wordt bevroren. Toch heeft de koers van tarwe in Europa geen vreemde bewegingen laten zien die niet verklaard kunnen worden door de oorlog en zijn gevolgen. Dat onderbouwt het idee dat retail investors weinig tot geen grip hebben op de tarwekoers.

Deze week stegen de tarwenoteringen op de internationale beurzen weer fors, aldus Nieuwe Oogst. Op de Matif in Parijs werd de €400-grens doorbroken voor de maaltarwe levering in mei. Ook de indicatieprijzen voor tarwe van de oogst van dit jaar en van 2023 stegen voor het eerst tot prijzen boven de €300 per ton, in reactie op de eerdere prijsverhoging op de CBoT.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht onder meer een groter verbruik van tarwe, minder export dan verwacht en een daling van de berekende tarwevoorraden. “Met name vanuit de Europese Unie (EU) is minder tarwe verkocht dan voorspeld,” schrijft Nieuwe Oogst. “Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, verwachtte het Amerikaanse ministerie dat een groot deel van de vraag naar tarwe uit het Zwarte Zeegebied zou worden overgenomen door de EU. Dat blijkt mee te vallen. Ook lijkt Rusland beter in staat om tarwe te leveren dan werd verondersteld. USDA verlaagde wel het exportvolume voor Oekraïne met nogmaals 1 miljoen ton tot in totaal 19 miljoen ton voor het seizoen 2021-2022, omdat het transport vanuit de havens aan de Zwarte Zee inmiddels helemaal is uitgesloten”.

Foodlog kreeg afgelopen week forse kritiek van kenners toen we beweerden dat groententeelt in de vollegrond zou kunnen worden verdrongen door tarwe als gevolg van de hoge prijzen. Het zou hooguit kunnen gebeuren bij de teelt voor conserven (blik, pouch en diepvries), maar zelfs daar niet. Niettemin liet gisteren het Belgische financiële dagblad De Tijd weten dat nou juist de inkoop van die telers te duur is geworden om nog te verwerken. Laten ze hun akkers braak liggen of zetten ze er later toch tarwe op?

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness, Foodbusiness en Foodlog.

We want to thank the writer of this post for this amazing web content

Nee, tarwe wordt geen beleggerslieveling – Toch dachten de New York Times, De Tijd en wij dat het kan omslaan – Foodlog

Fuzzy Skunk