Walmart de grootste, Ahold-Delhaize zesde – Alibaba verdwijnt uit top tien grootste winkeliers – Foodlog

Zoals ieder jaar liet de Amerikaanse National Retail Federation ook in het tweede coronajaar een lijst opstellen door marktonderzoeksbureau Kantar van de 50 grootste retailers ter wereld. Nog meer dan in het eerste coronajaar, toen de wereld voor het eerst te maken kreeg met lockdowns waardoor winkels moesten sluiten, speelden wereldwijde toeleveringsproblemen op.

Retailers die sterk afhankelijk zijn van import en niet snel genoeg kunnen inspelen op de oplevende consumentenvraag, zakten op de lijst. Retailers die er wel in slaagden snel in te spelen op de veranderende consumentenbehoeften, onder meer door omnichannel-activiteiten te ontplooien, maakten juist een sprong vooruit. Die ontwikkeling zal zich ook komende jaren voortzetten, met veel meer digitale technologie in winkels (slimme schappen en kassaloos shoppen) maar ook verdere groei van het online boodschappen doen.

Net als eerdere jaren is en blijft het Amerikaanse Walmart de grootste retailer ter wereld, gevolgd Amazon. Discounters, zoals Schwarz Gruppe (Lidl), Aldi en het Amerikaanse Costco, staan op de plaatsen 3, 4 en 5. Ons ‘eigen’ Ahold Delhaize prijkt op een prima zesde plaats en de top-10 wordt volgemaakt door de Franse supermarktketen Carrefour (7), woonwarenhuis Ikea (8), het Japanse Seven and I (9) en de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot (10).

Opvallend, signaleert RetailDetail, is dat het Chinese Alibaba dit jaar buiten de top-10 valt (13). Dat komt doordat de Chinese overheid het bedrijf strenge regels oplegde. Ook Tencent en JD.com (het internetbedrijf dat Europa wil veroveren vanuit Nederland, met volledig geautomatiseerde afhaalwinkels onder de naam Ochama) moesten hun strategie herzien en zakten terug op de lijst. Niet voor lang, verwachten Kantar en NRF overigens.

In de top-50 komen naast Ahold Delhaize op 6 nog 3 Nederlandse en Belgische retailers voor. Voor je aan het raden slaat: op 24 staat Spar, maar dan wel het in Amsterdam gevestigde Spar International, dat in 48 landen actief is, waaronder in China. Op 36 staat Euronics International. Wel eens van gehoord? Het blijkt een internationale vereniging van meer dan 11.000 onafhankelijke elektronicazaken in 37 landen te zijn, en is ook gevestigd in Amsterdam. Op plaats 44 staat het Belgische Louis Delhaize. Dat is de in 1875 door Louis Delhaize opgerichte supermarktketen die inmiddels onder verschillende namen actief is in België, Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië, Roemenië, de Antillen en Guyana, met buurtsupermarkten, dierenwinkels, tuincentra en reisbureau’s. De broers van Louis stampten indertijd hun eigen bedrijf uit de grond. Hun Delhaize-deel werd onderdeel van Ahold Delhaize, Louis niet.

Voor de plaatsen op de ranglijst maakt Kantar gebruik van een systeem waarbij niet alleen de omzet telt, maar de retailers ook punten krijgen op basis van hun binnenlandse en internationale investeringen. Om op de lijst te komen moeten retailers in minstens 3 landen aanwezig zijn.

We want to say thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Walmart de grootste, Ahold-Delhaize zesde – Alibaba verdwijnt uit top tien grootste winkeliers – Foodlog

Fuzzy Skunk